donderdag 11 maart 2010

Nederlandse Ambassade Addis Abeba :P













Nederlandse Ambassade Addis Abeba, Ethiopië - de architectengroep / Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek


juli 2005


Het terrein van de Nederlandse ambassade aan de rand van Addis Abeba bestaat uit vijf hectare eucalyptusbos, dat steil afloopt. De historische villa aan de rand van het terrein is uitgebreid, de kanselarij, het huis van de ambassadeur, drie personeelswoningen en het poortgebouw zijn nieuw.
De nieuwe gebouwen vormen een eenheid met het landschap, een slingerende weg het verbindend element.

De kanselarij annex ambassadeurswoning ligt midden op het terrein in een lang horizontaal volume dat uit het landschap uitgehouwen lijkt, als een traditionele Ethiopische rotskerk. De gevels zijn van ruw beton in dezelfde rode kleur als de aarde. Op de scheidslijn van de twee functies doorsnijdt het landschap het volume.
Op dit punt loopt de in het landschap ingebedde weg over het gebouw heen, om daarna naar af te dalen naar de overdekte bezoekersentree van de ambassadeurswoning. Het dak, dat zichtbaar wordt op het moment dat de weg het gebouw kruist, is uitgevoerd als ondiep waterbassin, een verwijzing naar Nederland in een glooiend Ethiopische landschap.

De kanselarij heeft een eenvoudige opzet met werkkamers aan weerszijden van een middengang. Deze gang loopt mee omhoog met het terrein. Op het laagste punt van de gang, op de kop, ligt de entree.
De hoogte van de ruimte maakt hier een tussenverdieping mogelijk. Op deze entresol bevindt zich de werkkamer van de ambassadeur. De entresol is met een trap verbonden met het pad op het dak dat naar de woning van de ambassadeur voert.

De woning heeft twee verdiepingen. De bovenste verdieping bevat de formele ontvangstruimtes, daaronder liggen de privé-vertrekken. Vides en patio's verbinden de ruimtes in en buiten de woning. Door het hoogteverschil in het terrein liggen beide verdiepingen aan het maaiveld, waardoor ze geheel onafhankelijk van elkaar kunnen worden gebruikt. Drie verborgen trappen, voor de ambassadeur, zijn gezin en personeel, vormen de interne routes tussen de verdiepingen.

www.archined.nl/oem/reportages/addis-abeba/addis-abeba.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten